به گزارش قرچک آنلاین; سال ها است که بحث مبارزه با قاچاق سوخت یکی از برنامه های اصلی ستاد مبارزه با قاچاق می باشد که طرح های زیاد و مختلفی نیز در همین راستا ارائه و حتی اجرا شده است.
یکی از راه هایی که دولت یازدهم نیز بر روی آن تاکید بسیار زیادی نیز داشته است، افزایش قیمت سوخت های مختلف به خصوص گازوئیل است تا جایی که طی دو سال گذشته چند بار این افزایش قیمت های سوخت رخ داده است.
یکی از اقشاری که با این افزایش قیمت های سوخت ضربه زیادی خورده اند مالکان خودروهای سنگین و ناوگان عمومی می باشند تا جایی که قیمت سوخت مصرفی آنها چند ده برابر شده است ولی کرایه آنها تغییر خاصی نداشته است.
خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی ورامین ما برای جویا شدن مشکلات این قشر زحمت کش به سراغ یکی از راننده های خودروهای سنگین رفت.
علی دباغی راننده ولو ده چرخ است که بالغ بر ۱۷ سال به صورت مستقیم در زمینه جا به جایی بار مشغول به فعالیت است و اکثر جاده های کشور را پیموده است.
وی به خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی ورامین ما گفت: بعد از اینکه توانستم گواهینامه پایه یک را دریافت کنم با یکی از دوستان این کامیون را خریدیم و شروع به فعالیت کردیم تا رزق و روزی حلال برای خانواده فراهم کنیم.
علی دباغی اظهار کرد: بعد از گذشت چند سال سهم شریک خود را نیز خریدم و کامیون شش دانگ برای خودم شد ولی باز هم دست از تلاش نکشیدم تا بتوانم بدهی های حاصل از خرید سهم شریکم را نیز سر وقت وصول کرده و پرداخت کنم.
این راننده کامیون افزود: تا سال های گذشته وضعیت بار بسیار خوب و عالی بود تا جایی که ما بار را انتخاب می کردیم و اعلام می کردیم که فلان بار برای کدام شهر را حاضر هستیم جابه جا کنیم ولی متاسفانه امروز کار به جایی رسیده است که حتی روزها کامیون از جایش تکان هم نمی خورد زیرا باری برای جابه جا کردن وجود ندارد.
وی ادامه داد: متاسفانه حدود یک سال است که به دلیل نبودن بار و همچنین بالا بودن مخارج زندگی مجبور شده ایم بارهای بسیار ارزان که صرف بسیار ناچیز و کمی برای ما دارد را جا به جا کنیم تا از این طریق بتوانیم خرج یومیه خانواده را فراهم کنیم.
آقای دباغی ضمن بیان اینکه دارای دو فرزند دانشجو می باشد که هزینه های زیادی نیز در طول ترم دارند گفت: قبلاً به راحتی می توانستیم برای تمام نقاط کشور بار جا به جا کنیم ولی متاسفانه به دلیل کم شدن بار حتی به استان های مجاور نیز نمی توانیم جا به جایی بار داشته باشیم که این خود یکی از مشکلات عمده راننده های خودروهای سنگین می باشد.
راننده میان سال کامیون تصریح کرد: صاحبان بار از بنگاه ها درخواست خودرو می کنند و صاحبان بنگاه های باربری نیز بارهای خوب و مناسب را برای خودروهای خود و اطرافیانشان در نظر می گیرند تا جایی که بارها دیده شده باری که باید خودروهای ۱۰ چرخ آن را جابه جا کنند، به دلیل نبود برا مناسب، توسط تریلی های صاحبان بنگاه ها و یا اطرافیانشان حمل شده است.
وی ضمن اعلام حمایت از طرح مبارزه با قاچاق سوخت اعلام کرد: از طرح های مفید مانند مبارزه با قاچاق سوخت به کشورهای همسایه که توسط مسئولین دولتی و غیر دولتی در حال اجرا است حمایت می کنیم و به همین دلیل نیز در برابر افزایش قیمت سوخت مقاومت نکرده ایم، ولی از مسئولین مربوطه نیز توقع داریم که در مقابل آنها نیز از ما حمایت های مناسب را داشته باشند.
دباغی بیان کرد: مسئولین مربوطه در سطوح مختلف می توانند همانند پایه های مسافربری که در تهران مشغول به فعالیت هستند که هر کدام از آنها به استان های مشخصی مسافر جا به جا می کنند، بنگاه های باربری را نیز مجاب کنند که هر کدام از آنها برای استان های مشخصی بار دریافت کرده و ارسال کنند تا از این طریق صاحب خودرو سنگین نیز بتواند قدرت انتخاب داشته باشد.
این راننده میان سال بیان کرد: اگر مسئولین مربوطه بر فعالیت بنگاه های باربری نظارت دقیق داشته باشند، آن زمان است که همه خودروها به یک میزان در جابه جایی بارها سهیم می شوند و فشار مالی موجود بر روی صاحبان خودروهای سنگین بر دوش همه تقسیم می شود، ولی امروز شاهد هستیم که تعداد کمی از خودروها مشغول فعالیت هستند ولی مابقی منتظر بارهای بسیار کم سود.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که صاحبان خودروهای سنگین با آن روبرو بوده و مسئولین کشور نیز از آن آگاه هستند و طرح هایی را نیز در همین زمینه ارائه داده اند، فرسوده بودن ناوگان جاده ای کشور است.
دباغی ادامه داد: مسئولین امر اعلام کرد اند که خودروهای فرسوده باید اسقاط شوند ولی این را در نظر نمی گیرند که خودروی جایگزین با چه قیمتی قرار است تحویل صاحب خودرو شود؟ چه مدت این جا به جایی خودروی فرسوده با خودروی جدید به طول می انجامد؟ ماهیانه چه مبلغ سنگینی صاحب خودرو باید پرداخت کند تا صاحب خودروی جدید و نو شود.
وی ضمن بیان اینکه خودروهایی مانند کامیون من دارای اصطحلاک بالایی هستند گفت: راننده های خودروهای سنگین گاهی اوقات روزها و یا حتی هفته از خانه و خانواده دور هستند و به همراه خودرو خود مشغول پیمودن مسیرهای مختلف کشور می باشند، پس باید خودرویی داشته باشند تا هم بتوانند از امکانات رفاهی مناسب آن استفاده کنند و هم اینکه اصطحلاک کمی داشته باشد تا این پیمودن مسیر در نهایت سودی برای صاحب خودرو داشته باشد.
دباغی ادامه داد: اگر مسئولین امر خودروهای ما را با قیمت مناسب دریافت کنند و بعد از آن نیز به اصطلاح سوئیچ به سوئیچ کنند یعنی اینکه سوئیچ خودروی فرسوده را از ما دریافت کرده و سوئیچ خودروی نو را همان هفته به ما تحویل دهند و از سوی دیگر نیز اقساط ماهیانه را نیز کاهش دهند زیرا وضعیت بار بسیار نامناسب است، مطمئن باشند که اکثریت صاحبان خودرو با اشتیاق کامل خودروی فرسوده خود را تحویل آنها می دهند.
منبع: ورامین ما
انتهای پیام/س
ثبت دیدگاه