قرچک
قَرچَک شهری است در جنوب استان تهران شهرستان قرچک یکی از شهرستانهای استان تهران است. این شهرستان در آذر ماه ۱۳۹۱ به مرکزیت شهر قرچک و از ترکیب بخش مرکزی شامل دهستانهای ولیآباد و قشلاقی جیتو در تابعیت استان تهران ایجاد شد.
شهرستان قرچک با انتزاع از شهرستان ورامین ایجاد شده است و مهندس رضا ریاحی به عنوان اولین فرماندار این شهرستان انتخاب شده است.
قرچک در سال ۱۳۲۰– ۱۶۷نفر جمعیت داشته قرچک به علت مهاجرپذیری فراوان، رشدخود رابه شهر بهسرعت پیمودهاست. قرچک در سال ۱۳۵۵ به شهر تبدیل شد علت توسعه اصلی آن در آن سالها وجود کوره پزخانههای زیادی بود که در این منطقه وجود داشت ودارد ودلیل اصلی شکل گیری قرچک کوره پزخانههای آن است بر روی یکی از دودکشهای آن که غیر فعال است ودر کنار کمربندی واقع شده توسط معمار آن که مشخص نیست چه کسی است با آجر و به صورت برجسته سال ۱۳۳۲ نقش بستهاست.
بیش از ۹۸ درصدجمعیت این شهر مهاجرانی از شهرستانهای مختلف ایران میباشند؛ آذریها، لرها، کردها، خراسانیها، شمالیها. از اینرو این شهررا میتوان ایرانی کوچک دانست. در دوران ۸ سال دفاع مقدس نیز محلههایی از این شهر میزبان شیعیان عراقی بودن که مورد اذیت وآزار رژیم بعث عراق قرار داشتند وبه ایران مهاجرت کردهاند. خلاصه اهل هر شهری از ایران که با شید در قرچک حتماً همشهریانی خواهید داشت. قرچک به دلیل خاک مرغوب همیشه مورد توجه صنعت تولید آجر و سفال بوده وبه دلیل حفاریهای انجام شده به همین منظور در شمال این شهر چالههای عظیمی وجود دارد. در قرچک مهاجران محله خاص خود را دارند و علاوه بر زبان فارسی به گویشهای وزبانهای قومی خویش سخن میگویند. مسجدها وحسینیههای زیادی در این شهر وجود دارد که ذیل اسم مسجد نام منطقهای که مردم آن محله از آنجا مهاجرت نمودهاند، نوشته شدهاست ودر سالهای اخیر نیز میزبان جمعیت سر ریز تهران هم بودهاست. پل معروفی در منطقه باقرآباد این شهر نیز وجود دارد که بدلیل به شهادت رسیدن کسانی که در قیام ۱۵خرداد ورامین وپیشوا شرکت داشتهاند و روی این پل به شهادت رسیده اندبه پل شهدای ۱۵ خرداد معروف است. ساخت این پل قدیمی آجری به دوره پهلوی اول باز میگردد. در قرچک یک قنات از شمال تا جنوب این شهر وجوداشته که به قنات ولی آباد معروف است وخیابان ولی آباد در کنار آن شکل گرفته که امروزه جز در کنار خط آهن وبدلیل ایجاد مشکل اثری از آن نیست. خط آهن سراسری (تهران، مشهد) جنوب این شهر را بصورت کلی طی میکند ومانع پیشروی این شهر به سمت جنوب شدهاست.
قرچک بهخاطر نزدیکی به تهران، سرریز جمعیت پایتخت را بهخود جذب میکند که علت اصلی آن ارزانتر بودن مسکن در قرچک نسبت به تهران است. حدود یکسوم از جمعیت قرچک را سرریز جمعیتی تهران برآورد میکنند.
شهر قرچک از یک سو توسط یک اتوبان چهار بانده به شهر تهران و از سوی دیگر به شهرستان ورامین متصل میشود. در قرچک آبادی ودفتر سرپرستی و ویژنامه کارو کار گر به مسولیت غلامرضا فرجیان قرچک در حوزه رسانه خبرنگاران فعال وحرفهای خوبی دارد.
جمعیت این شهرستان ۲۵۰٬۴۵۶
جغرافیایی طبیعی
ارتفاع از دریا: ۹۴۵ متر
اطلاعات شهری
شهردار: خجت الله موسوی
پیش شماره تلفن: مشترک با شهر تهران
تقسیمات کشوری
* بخش مرکزی
* دهستان ولیآباد
* دهستان قشلاقی جیتو
تقسیمات کشوری
* بخش مرکزی
* دهستان ولیآباد
* دهستان قشلاقی جیتو
محلهها
محلههای قدیمی
از محلههای قدیمی شهر قرچک میتوان به ولی آباد، محمدآباد، منبع آب، مخابرات، فردیس، قشلاق فردیس، زیباشهر و باقرآباد نام برد.
محلههای جدید
محلههای جدید شهر قرچک شامل شهرک طلائیه، فرهنگیان، الحدید، کارگر، امام علی، امام حسن و زیتون است.
اماکن باستانی و تاریخی
* تپه ۵ هزار ساله ی فردیس
* تپه میل پوئینک
* پل باقرآباد: بر روی رود خانه جاجرود واقع شده است. کفن پوشان ورامین در سال ۱۳۴۲ نزدیک این پل به خاک و خون کشیده شدند. در نزدیکی این پل کانالی با خشت وگل وجود دارد که توسط آن کانال آب را از زیر رودخانه عبور دادهاند. آب بر اثر اختلاف سطح از طرف دیگر رودخانه جاری گشته و اراضی کشاورزی را سیرآب مینمودهاست.
آموزش و پرورش قرچک
آموزش و پرورش شهر قرچک از سال ۱۳۷۲ خورشیدی از شهر ورامین منفک و به صورت مستقل اداره میشود. این شهر دارای بیش از ۳۶ هزار دانش آموز می باشد.
اماکن قضایی
شهر قرچک در حال حاضر از یک شعبه حقوقی و دو شعبه خانواده و چهار شعبه کیفری برخوردار است.
دیگر اماکن
* مسجد شهدای ۱۵ خرداد
* مسجد جامع شهر قرچک در مرکز آن واقع شدهاست.
* این شهر دارای یک واحد دانشگاه پیام نور ، یک واحد دانشگاه آزاد اسلامی و علمی کاربردی میباشد.
* ترمینال مسافر بری قرچک امکان سفرهای بین شهری را فراهم میکند.
* پارک ولی عصر، پارک جنگلی زیبا شهر و بلوار طلائیه از اماکن تفریحی شهر قرچک میباشند.
* از مکان های دیدنی این شهر میتوان به وجود میادین های اول شهر و وسط شهر که به آبنماهای زیبا و نورافکنی آب میتوان نام برد.
راه ها
مسیرهای دسترسی شهر قرچک از تهران، شامل: ایستگاه مترو جوانمرد قصاب ، سه راه افسربه، میدان شوش وشهر ری میباشد. این شهر دارای دو میدان در ابتدا ودر مرکز شهر میباشد که توسط کمربندیهای جنوبی و شمالی خیابان مرکزی به یکدیگر متصل میشوند. این دو کمربندی سهم بسزایی در کاهش ترافیک شهری دارا میباشند که البته هنوز کمربندی شمالی آن تکمیل نشدهاست.
کورهپزخانهها
در پیرامون قرچک کوره پزخانه ها زیادی وجود دارد. ر حال حاضر با وجود کارخانههای تولید مصالح آماده نظیر ایتالران، جامپاس و… این کورهپزخانهها از رده خارج شدهاند و برخی از آنها تخریب و تغییر کاربری دادهاند. شرکت تولیدی آجر ثبات به عنوان یکی از قطب های تولیدی در این منطقه قرار دارد.
مشاهیر
* امیر سرلشکر شهید منصور ستاری
امیر سرلشکر منصور ستاری خواص ( ۱۳۲۷-۱۵ دی ۱۳۷۳ ) با نام مستعار سورنا، از فرماندهان نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و نظامی شرکتکننده در جنگ ایران و عراق بود.
زندگی و تحصیلات
او در سال ۱۳۲۷ و در روستای ولیآباد قرچک و در خانوادهای متوسط بهدنیا آمد. پدرش حاج حسن ستاری نام داشت و شاعر بود. زمانی که او نه سال داشت پدرش درگذشت.
منصور دوران ابتدایی را در مدرسه ولی آباد ودوران تحصیلات متوسطه را در روستای پوئینک باقرآباد بهپایان رسانید. در سال ۱۳۴۶ با پایان یافتن تحصیلات متوسطه و اخذ دیپلم وارد دانشکده افسری شد و پس از پایان دوران آموزشی، بهدرجۀ ستوان دومی نائل گشت. سال ۱۳۵۰ برای گذراندن دورهٔ عملی کنترل رادار راهی کشور آمریکا شد و پس از یک سال به ایران بازگشت و بهعنوان افسر رهگیر نیروی هوایی مشغول بهکار شد. در سال ۱۳۵۴ در کنکور سراسری شرکت کرد و در رشته برق و الکترونیک پذیرفته شد، اما با شروع جنگ ایران و عراق در حالی که بیش از چند واحد بهپایان تحصیلات دانشگاهیاش باقی نمانده بود، تحصیل در دانشگاه را رها کرده و به رستۀ نظامی خود در نیروی هوایی بازگشت.
سورنا ستاری ، معاون علمی و فناوری رئیس جمهور فرزند اوست.
خدمات و فعالیتهای نظامی
وی طرحها و ابتکارات زیادی در تجهیز سیستمهای راداری و پدافندی به اجرا درآورد که موجب ارتقای کارایی سیستم راداری ایران در طول جنگ گشت. در سال ۱۳۶۲ بهدلیل کارایی و لیاقتی که از خود نشان داده بود بهسمت معاونت عملیات پدافند نیروی هوایی منصوب گشت. سال ۱۳۶۴ زمان ارتقاء او بهسمت معاونت طرح و برنامه نیروی هوایی بود. سرانجام در بهمن ۱۳۶۵ بهفرماندهی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران منصوب گردید و تا پایان عمر خود عهدهدار این مسئولیت بود. و سرانجام در حالیکه ۴۶ سال داشت، در دی ۱۳۷۳ در سانحه سقوط هواپیما در نزدیکی فرودگاه اصفهان به همراه تعدادی از افسران بلندپایه نیروی هوایی کشته شد.
* محمدرضا آقاجانی
باشگاه فوتسال شهید منصوری قرچک
باشگاه فوتسال شهید منصوری قرچک یکی از باشگاههای فعال فوتسال در کشور ایران است. این تیم هم اکنون در دسته اول سری مسابقات لیگ فوتسال که بالاترین سطح فوتسال در ایران میباشد، به رقابت به دیگر تیمها میپردازد. بازیهای خانگی شهید منصوری و تمرین های تیمی در سالن شهدای هفتم تیر قرچک که متعلق به اداره ورزش و جوانان شهرستان قرچک می باشد به صورت رایگان برگزار میشود.
هیئت مدیره و کادرفنی
نام تیم: شهید منصوری قرچک
تاریخ تأسیس: ۱۳۷۵
مدیرعامل: یوسف طاهری
اعضای هیئت مدیره: علی صادقی، اسماعیلی، ایرج شیر نژاد، ،اژدر نوروز پور، سلگی ، مهدی شیرزادی و…
سرمربی:رضاداورزنی
مربی: دکتر نوشادی (بدنساز)، علی یزدانی ( مربی دروازبانی)
سرپرست:سید اکبر تقوی
فصل ۹۳-۹۲
در این فصل باشگاه شهید منصوری قرچک به شورای شهر و شهرداری قرچک واگذار شد. مدیر عامل فعلی در سال ۱۳۹۲ به مدت چـهــار ســال آقای یوسف طاهری شهرستان قرچک می باشد .این تیم در این فصل مقام جهارم را کسب کرده است.
uhgd f,n