به گزارش سرویس بین الملل قرچک آنلاین; بر اثر انفجار مرگبار در مرکز کابل و نزدیک سفارتخانههای خارجی ۱۰۰ کشته و نزدیک به ۴۰۰ نفر دیگر زخمی شدند. گروه تروریستی داعش مسئولیت این انفجار را بر عهده گرفته است. سفارتخانههای ایران و آلمان در این حادثه آسیب دیدهاند. گفته میشود افزایش حملات داعش، امریکا را در اعزام نیروهای جدید به افغانستان مصممتر خواهد کرد.
به گزارش «جوان»، شهر کابل پایتخت افغانستان بار دیگر شاهد حمله تروریستی خونینی بود که طی آن صدها تن کشته و زخمی شدند. به گفته مقامات امنیتی افغان، این انفجار قوی صبح چهارشنبه در منطقه دیپلماتنشین شهر کابل با به کارگیری کامیون به وقوع پیوست و ۱۰۰ کشته و ۴۰۰ زخمی بر جای گذاشته است. به گزارش رویترز، فرماندهی مأموریت حمایت قاطع نیروهای خارجی در کابل با انتشار بیانیهای این حمله را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: انفجار پس از آن رخ داد که یک کامیون مملو از مواد منفجره تلاش داشت به منطقه امن وارد شود که با ممانعت نیروهای امنیتی افغان مواجه شده است. در این انفجار، به چندین دستگاه خودرو و همچنین ساختمانهای واقع تا چند صد متری یک محل انفجار آسیب رسیده است. همچنین گفته شده که شدت انفجار بهحدی بوده که گودالی بهعمق هفت متر در محل انفجار ایجاد شده است.
صدها تن از مردم افغانستان برای اهدای خون به زخمیهای حادثه، در جلوی بیمارستانها صف کشیدند. به گزارش خبرگزاری جمهور، این انفجار به حدی نیرومند بود که صدای آن در تمامی نقاط شهر کابل به گوش رسید و حتی تا چند صد متری این انفجار خسارات زیادی به ساختمانها و ادارات رسیده است. وزارت امور داخل افغانستان ضمن محکوم کردن این حمله تروریستی تأکید کرده است که نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان انتقام خون قربانیان این رویداد را از تروریستهای جنایتکار خواهند گرفت. به گزارش شبکه الجزیره، محمد اشرف غنی، رئیسجمهور افغانستان در پیامی کشتار روزهداران در ماه مهمانی خدا را شدیداً محکوم کرده و آن را دور از آمیزههای اسلام اصیل عنوان کرد. عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی افغانستان نیز در واکنش به این انفجار اعلام کرد که آنهایی که مردم را در ماه مبارک رمضان میکشند ارزش مصالحه را ندارند و باید از ریشه نابود شوند.
سفارتخانههای خارجی؛ هدف حمله
انفجار در منطقه سبز و به شدت امن کابل روی داده که سفارتخانههای فرانسه، آلمان، ژاپن، چین، ترکیه، هند، ایران، انگلیس، کاخ ریاست جمهوری و وزارت خارجه افغانستان در آن واقع شده است. در اثر این انفجار ساختمانهای سفارت ایران، آلمان، پرستی وی، تلویزیونیک و دفتر شرکت مخابراتی روشن نیز آسیب دیدهاند. گفته میشود ساختمان دفتر مرکزی روشن در این انفجار کاملاً سوخته و بسیاری از کارمندان این شرکت کشته و زخمی شدهاند. براساس این گزارش گرچه ساختمان سفارت ایران بهطور نسبی تخریب شده اما هیچ یک از دیپلماتها یا کارمندان این سفارتخانه صدمه ندیدهاند. بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران میزان خسارات وارده به اماکن دیپلماتیک ایران را در پی وقوع انفجار تروریستی در کابل، جزئی اعلام کرد و گفت: «امور جاری به زودی از سر گرفته خواهد شد.»
داعش مسئول انفجار
گروه تروریستی داعش که در ماههای اخیر بسیاری از حملات تروریستی در افغانستان را سازماندهی کرده است، با صدور بیانیهای حمله دیروز کابل را نیز برعهده گرفت. این چهارمین حمله مرگبار داعش به کابل در چند ماه گذشته به شمار میرود. این در حالی است که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان افغانستان ضمن محکوم کردن این انفجار اعلام کرد: «انفجار امروز هیچ ارتباطی با «مجاهدین امارت اسلامی» (طالبان) ندارد و طالبان هیچ دخالتی در این انفجار نداشته است.» گروه تروریستی داعش که این روزها شکستهای زیادی را مقابل ارتشهای عراق و سوریه متحمل شده و بسیاری از مناطق تحت کنترل خود را از دست داده است، به حملات شبکهای در سایر مناطق جهان روی آورده است تا بخشی از شکستهای خود را جبران کند.
شبکه سیانان، دیروز در ارتباط با این حمله تروریستی نوشت: «این انفجار یک روز پس از انفجارهای بغداد انجام شد که هر دو در ماه رمضان انجام شده است و نشان میدهد هیچ گزینهای برای داعش از روی میز خارج نشده است.»
مکان انفجار در بین سفارتخانههای خارجی بوده و تروریستها میخواهند راهحلهای بینالمللی برای رسیدن به صلح در افغانستان را تضعیف کنند. همچنین این انفجار پیامی برای امریکاست که یک ماه گذشته «مادر بمبها» را علیه داعش در افغانستان آزمایش کرد و تونلهای متعلق به این گروه را منهدم کرد. علاوه بر این، انفجار اخیر میتواند زمینهای برای اعزام نیروهای جدید امریکایی به افغانستان به وجود آورد که به گفته مقامات واشنگتن قرار است برای مقابله با داعش به افغانستان اعزام شوند. دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا گفته است که نزدیک به ۵ هزار سرباز امریکایی را به افغانستان اعزام میکند. این اقدام ترامپ که در ظاهر به بهانه مقابله با تروریستهاست در اصل برای جلوگیری از افزایش نقش و نفوذ روسیه در تحولات سیاسی افغانستان انجام میگیرد که در ماههای اخیر ابتکار عمل مذاکرات سیاسی در این کشور را بر عهده گرفته است.
به نظر میرسد با افزایش حملات تروریستی داعش و طالبان در افغانستان، رئیسجمهور امریکا بیش از پیش در اعزام نیروهای جدید به افغانستان مصمم خواهد شد. سیانان در ادامه گزارش خود مینویسد: باتوجه به اینکه تعداد داعش در افغانستان از طالبان کمتر است، این گروه تکفیری میخواهد اینگونه وانمود کند که قدرت و توانش بیش از طالبان است. یک کارشناس مسائل افغانستان با بیان اینکه حمله کابل کار داعش نبوده است، گفت: «طالبان پیش از این وعده حملات گسترده در افغانستان را داده بود و اگرچه داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفته است اما این احتمال وجود دارد که باتوجه به اینکه این حمله بیشتر مردم افغان را هدف قرار داده است، ممکن است این انفجار کار طالبان باشد.» ولی نصر رئیس مدرسه مطالعات پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز امریکا گفت که با این انفجار مسئله افغانستان بار دیگر در رأس سیاستهای جهانی قرار گرفت.
محکومیت جهانی
این انفجار بزرگ انتحاری با محکومیتهای گسترده داخلی و بینالمللی مواجه شده است. به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا)، وزارت امور خارجه روسیه انفجار تروریستی روز چهارشنبه کابل را که صدها کشته و زخمی برجای گذاشت به شدت محکوم و اعلام کرد عوامل این گونه اقدامات و سازماندهندگان آن باید به سرعت مجازات شوند. سخنگوی وزارت خارجه ایران هم حمله انتحاری در کابل را به شدت محکوم و با دولت و ملت افغانستان ابراز همدردی کرد و گفت: «حملات تروریستی در هر کجا و از جانب هر گروه و تحت هر بهانهای، اقدامی سبعانه، مذموم و مردود است.» وزارت امور خارجه مالزی در بیانیهای «غم و اندوه عمیق خود را در عمل بیمعنی خشونتبار» در افغانستان اعلام و ابراز امیدواری کرد عاملان آن به سرعت به عدالت سپرده شوند.
امریکا در مظان اتهام
با انفجار دیروز در منطقه سبز کابل، سوء ظنها نسبت به حمایت امریکا از این حملات افزایش یافته است. وحید مژده کارشناس مسائل سیاسی افغانستان میگوید که حریم فضایی افغانستان توسط امریکا کنترل میشود و نشست هلیکوپترهای ناشناس در مناطق تحت کنترل طالبان بدون هماهنگی امریکا امکانپذیر نیست و این نشستهای مشکوک هلیکوپترهای ناشناس به خواست امریکا صورت میگیرد. به گزارش خبرگزاری جمهور، از چندی بدین سو گزارشهایی به نشر رسیده که هلیکوپترهای ناشناس در مناطق زیر کنترل طالبان نشست و برخاست دارند و طالبان را حمایت میکنند. حکومت، گزارشها درباره نشست هلیکوپترها در مناطق تحت کنترل طالبان را رد کرده است اما مسئولان محلی در برخی از ولایتهای کشور گفتهاند که شب هنگام هلیکوپترهای مشکوک ناشناس در مناطقی که طالبان و مخالفان مسلح نفوذ دارند نشست و برخاست دارند. نمایندگان مردم در شورای ملی بارها از این مسئله به شدت ابراز نگرانی کردهاند و خواهان پاسخگویی حکومت در این باره شدهاند. پیش از این روسیه نیز گفته بود کسانی که کنترل حریم فضایی افغانستان را در اختیار دارند باید درباره نشست هلیکوپترهای ناشناس در مناطق تحت کنترل طالبان به مردم افغانستان پاسخ دهند. از سوی دیگر، اعضای مجلس نمایندگان در واکنش به حمله مرگبار تروریستی کابل، سران حکومت وحدت ملی را به بیتفاوتی متهم کرده و میگویند وقوع چنین حملهای در منطقه به شدت محافظت شده در کابل، بدون زمینهسازی از درون نظام ممکن نیست.
ثبت دیدگاه